בחודש יולי 2016, נכנס לתוקפו החוק להסדרי התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) – התשע"ה 2014 אשר קובע כי לפני הגשת תביעה בנוגע לסכסוכים משפחתיים בבית המשפט או בבית הדין הרבני, הצדדים יידונו במסגרת של הליך גישור גירושין, משפחתי או זוגי כלשהו.
במאמר זה אסביר מה קובע החוק החדש ומהי המשמעות לזוגות אשר מעוניינים להתגרש.
מהו קובע החוק להסדרי התדיינויות בסכסוכי משפחה?
על פי החוק לפני שבני זוג יוכלו להגיש תביעה לערכאה משפטית כלשהי בנוגע לגירושין, הם מחוייבים לקיים 4 פגישות מהו"ת לבדיקת היתכנות גישור גירושין באחת מיחידות הסיוע שבצמוד לבתי המשפט למשפחה או בפנייה אישית לעו"ד ומגשר מוסמך.
כמו כן, בפגישות אלה ינוהלו על ידי עובדים סוציאליים אשר יכינו את בני הזוג להתנהלות מול הילדים וההתמודדות עם משבר הגירושין.
מטרתו העיקרית של המחוקק היא לאפשר לבני הזוג להגיע להסכמות בדרכי שלום ולא במלחמה בין הצדדים. במידה ולא יגיעו להסכמות באמצעות צוות המגשרים, יוכלו להגיש תביעה בענייני הגירושים (חלוקת רכוש, מזונות, משמורת ילדים).
במהלך תקופת הפגישות אשר אורכת עד 45 ימים מרגע הגשת הבקשה הראשונית לגירושין, בני הזוג מנועים מלהגיש תביעות הדדיות. החוק הקיים מתיר הגשת בקשות לסעדים זמניים אשר מטרתן לשמר את המצב הקיים.
האם חוק גישור חובה הוא טוב למתגרשים?
מצד אחד, הכוונה שעומדת מאחורי חוק גישור חובה היא בהחלט טובה. נראה כי חיוב של בני הזוג לעבור הליך קדם גישור גירושין יכול להוביל את בני הזוג לסיום מהיר של הליך הגירושין, לשמור על הילדים ולצמצם את העומס על בתי המשפט.
מצד שני, ישנם משפטנים אשר סבורים כי מדובר בפגיעה בזכות החוקתית של כל אדם. בנוסף, הליך קדם גירושין אינו מאפשר לקבל "צו גילוי" אשר חושף בצורה מלאה את כלל הרכוש של כל אחד מהצדדים. על מנת לקבל את צו זה, בני הזוג נדרשים להתערבות של בתי המשפט.
לסיכום, אין ספק שגם המחוקק ובתי המשפט בישראל מכירים בחשיבות הליך גישור הגירושין. במידה ואתה זקוק לשירותי ייעוץ, ליווי והכוונה בנושא זה, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3925615 ונשמח לעמוד לרשותך!
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד פייטלוביץ-ברוך אשר מעניקים שירותי עורך דין לענייני משפחה בחיפה. אם אתה מחפש עורך דין גירושין בחיפה, גישור גירושין בחיפה או עורך דין צוואות וירושות בחיפה – משרד פייטלוביץ-ברוך הוא הכתובת עבורך!